Film: The pianist

18 Aug

‘Ze werden vernederd, samengedreven als dieren en naar de slachtbank geleid. Een paar moedige enkelingen vochten terug, maar er was één man die ze niet zouden slaan of wegvoeren. Eén man die achterbleef en zich verborg.


Wladyslaw Szpilman, een briljant Pools pianist van joodse afkomst, ontsnapt aan de deportatie. Hij leeft ondergedoken in het hartje van het getto van Warschau, waar hij het leed, de vernederingen en de dagelijkse strijd van de inwoners deelt. Hij slaagt erin te ontsnappen en onder te duiken in de ruïnes van de hoofdstad.’

Er zijn een heleboel films over de Tweede Wereldoorlog gemaakt, maar ik er zijn er maar weinig die zich in Polen afspeelde. Ik wist wel dat daar alles begonnen is, maar verder was het voor mij een nieuw verhaal. Een ontzettend indrukwekkend verhaal, dat ook nadat de aftiteling is afgelopen nog wel even blijft hangen. Wladyslaw Szpilman woont met zijn familie in Warschau, als de Poolse joden steeds meer beperkingen worden opgelegd. Nadat alle joden zijn opgesloten in het getto, worden ze in grote getale afgevoerd: op weg naar een toekomst die nog onzekerder is. Szpilman wordt wonder boven wonder van deportatie gered en mag blijven werken in Warschau. En dan begint de strijd om te overleven pas echt.

Deze film is vooral zo indrukwekkend omdat de makers heel goed weten over te brengen hoe totaal de vernieling was. Niet alleen Warschau werd verwoest, maar alle Poolse joden werden de vernieling in geholpen. Tot aan het einde vraag je je af wie het overleeft en wie uiteindelijk toch zal bezwijken onder het regime van de Duitsers. De acteurs leveren een knappe prestatie, net als regisseur Roman Polanski. De Poolse kant van de Tweede Wereldoorlog is relatief onbekend, waardoor je niet het gevoel hebt dat je de zoveelste oorlogsfilm zit te kijken.

‘The pianist’ mag met recht een klassieker genoemd worden en is een echte must-see.

Advertenties

4 Reacties to “Film: The pianist”

 1. Amber 18 augustus 2010 bij 16:43 #

  Geweldige film is dat!

 2. Lara 18 augustus 2010 bij 22:49 #

  Het is zo lang geleden dat ik die film heb gezien.. Zo mooi!

 3. PeaceOfBeauty 26 augustus 2010 bij 19:45 #

  Echt een goede film!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Film: The pianist « Laura – Live life lovely -- Topsy.com - 18 augustus 2010

  […] This post was mentioned on Twitter by HippeDames, Laura Praamstra. Laura Praamstra said: Film: The pianist: http://wp.me/pRsZ4-dX […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: