Mijn opleiding: Taalwetenschap

24 Mrt

Zoals ik in ‘About a girl’ al heb verteld, studeer ik in Leiden. Ik ben eerstejaars Taalwetenschap en ben in gestroomd in februari. In september ben ik aan de VU begonnen, maar ik voelde me daar niet echt op mijn plaats. Ik vond het een leerfabriek, maar het belangrijkste punt was toch wel dat de vakken die aan de VU worden aangeboden niet helemaal mijn ding zijn. Ik heb ook een artikel over mijn studie voor een andere site geschreven, Girlscene.

Gelukkig kon ik het tweede semester beginnen in Leiden, waardoor ik waarschijnlijk geen studieachterstand zal oplopen. Het eerste semester van het tweede jaar zal wel zwaar worden, omdat ik nog allerlei vakken in moet halen. Maar wat is Taalwetenschap eigenlijk? Het is een relatief onbekende studie. Ik zal vertellen wat de studie in Leiden inhoudt en waarom ik het er zo naar mijn zin heb:

Taalwetenschap is de perfecte studie als je meer wilt weten over talen en hoe we die gebruiken om met elkaar te communiceren. Je krijgt vakken als neurolinguïstiek en psycholinguïstiek, die voornamelijk ingaan op taal in de hersenen en de psychologische kant van taal. Je krijgt syntaxis, fonologie en semantiek, die de theoretische kanten van taal beschrijven. Maar je krijgt ook praktische dingen; zoals kindertaalverwerving in het baby-lab, practica op het gebied van psycholinguïstiek en het beschrijven van met uitsterven bedreigde talen. Deze afwisseling houdt de studie voor mij leuk en interessant. Het is dus niet zo dat je één of verschillende talen vloeiend leert spreken, je verdiept je in het fenomeen taal.

Taalwetenschap is een kleinschalige studie. Er zijn in Leiden ongeveer 20 eerstejaars en ook de gebouwen waar je les krijgt zijn kleinschalig. Voor mij geen lange wachtrijen voor de liften meer, ik neem lekker de trap. Een ander pluspunt is dat je midden in de prachtige binnenstad van Leiden zit, hoewel dat een minpunt voor mijn portemonnee is.

In het tweede semester van volgend jaar kan ik keuzevakken kiezen en in het derde jaar moet ik ook minoren kiezen. Hiermee kan ik mijn studie nog meer naar mijn zin maken. Ik ben me al flink aan het oriënteren op de mogelijkheden, maar er is zoveel leuks dat ik er nog niet uit ben.

Het toekomstbeeld is, ik geef het toe, vrij vaag. Het is geen studie waarbij je zeker weet wat je wordt. Je hebt ruimte om zelf te kiezen, om je te specialiseren en om voor dat deel van de Taalwetenschap te gaan dat jou interesseert. Op dit moment is dat voor mij het onderdeel ‘taal- en spraakstoornissen’. Maar een carrière in de journalistiek lijkt me ook heel leuk!

Advertenties

Eén reactie to “Mijn opleiding: Taalwetenschap”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Recensie: Taal is zeg maar echt mijn ding « Laura – Live life lovely - 3 april 2010

    […] studeer Taalwetenschap, dus taal is ook echt mijn ding. (Dit mag dus ook niet van Paulien..) Wat mij betreft is dit boek […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: