Recensie: ‘Haar naam was Sarah’

23 Mrt

De prachtige internationale doorbraak van Tatiana de Rosnay

‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana de Rosnay gaat over de 10jarige Sarah die ’s ochtends vroeg samen met haar familie door de Franse politie wordt opgepakt. Voordat ze de woning verliet, heeft ze haar broertje Michel in een kledingkast opgesloten, en de sleutel bij zich gestoken. Ze worden naar het Velodrome d’Hiver in Parijs gebracht, samen met duizenden andere Joden. Daar begint de strijd om zonder water en eten de zinderende hitte te doorstaan, zonder te weten wat er verder met ze gaat gebeuren. Langzaam maar zeker dringt bij Sarah het besef door dat ze niet de kans krijgt om haar broertje uit de kast te halen.

Zestig jaar na dato krijgt een journaliste de opdracht om een artikel te schrijven over deze gebeurtenis. Ze duikt de archieven in, interviewt getuigen en familieleden van overlevenden en komt zo een duister geheim van haar schoonfamilie op het spoor. Zal ze dit alles ooit nog kunnen loslaten?


Dit is één van de mooiste boeken die ik de afgelopen paar jaar heb gelezen. Op het moment dat je er in duikt, kun je het verhaal niet meer loslaten tot je de laatste bladzijde hebt omgeslagen. Ook als je niet van boeken over de Tweede Wereldoorlog houdt, is dit een echte aanrader, omdat het over zoveel meer gaat dan alleen die ene gebeurtenis.

Het eerste deel van het boek is wel een beetje verwarrend af en toe. De twee verhaallijnen lopen door elkaar, waardoor je soms snel moet omschakelen. Als je eenmaal in het verhaal zit, zul je het verband tussen de twee verhalen wel gaan begrijpen.

Kortom: een absolute must-read!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: